22 maja 2014

OGÓRKI MAŁOSOLNE



Za oknem w cieniu 30 stopni a w ogrodzie rośnie pełno nowalijek. To idealny czas, aby zajadać się przepysznymi ogórkami małosolnymi.

SKŁADNIKI:
  • 3 kg ogórków gruntowych
  • 3 litry wody
  • 3,5 łyżki soli
  • bardzo dużo liści i korzenia chrzanu
  • główka czosnku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
  • Ogórki dokładnie umyć.
  • Wodę zagotować i dodać sól.
  • Ogórki z przyprawami układać warstwami w garnku kamiennym.: ogórki, czosnek, chrzan i przykryć liśćmi chrzanu i znowu następna warstwa. Potem wszystko zalać ciepłą wodą z solą.
  • Przycisnąć wszystko talerzykiem i słoikiem z wodą.
  • Odstawić w ciepłe miejsce np. parapet.
SMACZNEGO !!!

1 komentarz: